İzmir OBM’den Orman Köylüsüne Lavanta Yetiştiriciliği Desteği

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü (OBM), ORKÖY desteklerinde bir ilke imza atarak orman köylüsüne lavanta yetiştiriciliği desteği verdi.

İzmir OBM, orman köylüsüne vermiş olduğu desteklere bir yenisini daha ekledi. İzmir OBM’de ilk defa hayata geçen projeyle lavanta yetiştiriciliği ORKÖY desteği Manisa’nın Gördes ilçesi Kıran Mahallesi’nde yaşayan 6 orman köylüsü aileye verildi.

100 bin TL kredi, 25 bin TL hibe olmak üzere 125 bin TL tutarında desteği alan orman köylüsü aileler büyük bir umut ve heyecanla kolları sıvadılar. Geçtiğimiz günlerde Gördes’e giden İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince projeyi yerinde görmek orman köylüleri ile bir araya gelmek için Kıran Köyüne de uğradı. Kıran Köyü Muhtarı Mehmet Aydın tarafından karşılanan Bölge Müdürü Lavanta bahçesini gezdi.

Burada çalışmalar hakkında Muhtar Mehmet Aydın, ORKÖY Şube Müdürü Mehmet Saruhan ve Gördes Orman İşletme Müdürü Necmi Topal’dan bilgi alan Bölge Müdürü Derince, özellikle son yıllarda üretimdeki yeri artan kıraç arazilerin mor bereketi lavantanın, kozmetikten, temizlik sektörüne, sağlıktan sanayiye geniş bir platformda kullanıldığını söyledi. Orman köylüsünün yerinde kalkındırılması alternatif üretim yollarının arttırılması için sayısız ORKÖY projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Derince, 2009 yılından bugüne sadece Manisa’da 5 bin 341 aileye toplam 75 bin TL destek verdiklerini, desteklerin artarak 2021 yılında da devam edeceğini sözlerine ekledi.

Muhtar Aydın, yıllarca tütüncülük yaptıklarını, büyük emek verdiklerini ancak tam karşılığını alamadıklarını söyledi. Ancak lavantanın öyle olmadığını söyleyen Aydın, çok az bir suyla az bir bakımla piyasa değeri her zaman yüksek bir ürüne sahip olacaklarını söylerken verdikleri destekler için Orman Genel Müdürlüğüne ve Orman Bölge Müdürlüğüne teşekkür etti.​

 

“İzmir OBM’den Orman Köylüsüne Lavanta Yetiştiriciliği Desteği” için bir yorum