Çam Ağaçlarını Kurutan Mantara Karşı İlaç Geliştirildi

Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafından çeşitli şehirlerde ağaçların kurumasına neden olan “Neoscytalidium Dimidiatum” isimli mantara karşı uygulanan ilacın yüzde 90 oranında başarılı olduğu bildirildi.

Ankara, Diyarbakır, Adana, Mersin ve Şanlıurfa’da refüj ve parklardaki birçok ağacın kuruduğunun bildirilmesi üzerine GAPTAEM Bitki Sağlığı Bölümü Mühendisi Şahimerdan Türkölmez sorumluluğundaki proje ekibi çalışma başlattı.

Başlatılan çalışma sonrası ağaçlarda mantar hastalığına rastlandı ve bu durumun ülke çapında yayılma ihtimalinin bulunduğu tespit edildi. Yapılan çalışmaların ardından ağaçlarda ortaya çıkan hastalığı yüzde 90 oranında iyileştiren ilaç geliştirildi.

“Ağaçların Koronavirüsü”

GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Türkiye’de toprakların yüzde 27,6’sının ormanlarla kaplı olduğunu bu ormanların büyük bölümünün de 5 çam çeşidinden oluştuğunu söyledi.

Bu ağaçlara zarar veren durumun ortadan kaldırılması için çalışma yapıklarının altını çizen Çetiner, “Arkadaşlarımız yürüttükleri çalışmada bunun bir mantar hastalığı olduğunu tespit etti. Yani insanlar için koronavirüs ne kadar tehlikeliyse bu hastalık da çam ağaçları için o kadar riskli ve tehlikeli” dedi.

Çetiner, dal uçlarında bir yanıklık olarak ortaya çıkan ve sonrasında ağacın tamamına yayılarak kurutan hastalığın benzer bitkilere de bulaştığını ifade etti.

Hastalığın etkilerinin ortadan kaldırılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Çetiner, şöyle devam etti:

“GAP Bölge İdaresinden aldığımız destekle hastalığa karşı etken maddeleri araştırdık. Şu an hastalığın tedavisi olan ilaçta son aşamaya geldik. Bazı analizleri tamamlayıp, istatistiksel olarak gözlemledikten sonra ilacı artık önerebileceğiz. Kendi bahçemizdeki ve seramızdaki ağaçlarda yaptığımız denemeler var. İlacı uyguladığımız ağaçların yeniden yeşillendiğini ve yeni sürgünler ortaya çıktığını gördük. Bu anlamda yürüttüğümüz çalışmayı ülkemize büyük katkı sunacak bir Ar-Ge faaliyeti olarak görüyoruz. Uygulama yaptığımızda ve istatistik değerlendirmede yüzde 90’a yakın başarılı sonuçlar elde ettik. Şimdi ilacın uygulanacağı zaman aralığı ve dozajı üzerinde çalışma yürütüyoruz.”

 

 

“Çam Ağaçlarını Kurutan Mantara Karşı İlaç Geliştirildi” için bir yorum