Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik Yayımlandı

6831 Sayılı Orman Kanunu’nun ek 16’ıncı maddesi kapsamında orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle orman sınırları dışına çıkarılacak ve çıkarılamayacak alanlar ile orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin tescil işlemlerinin nasıl yapılacağı belirlendi.

Bilindiği üzere orman olarak kalmasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar olmayan alanlar orman sınırları dışına çıkarılıyor, orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin en az 2 katı kadar alan Orman Genel Müdürlüğü’ne veriliyordu. Resmi Gazete’de yayımlanan orman sınırları dışına çıkarma işlemleriyle ilgili yönetmelikle işlemlerin nasıl yapılacağı açıklığa kavuştu.

Yönetmelikte orman sınırları dışına çıkarılabilecek yerler şöyle sıralandı:

Bilim ve fen bakımından orman olarak kalmasında hiçbir fayda olmayan yerler,

Tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmayan yerler,

Taşlık, kayalık, verimsiz orman olup yerleşim yeri oluşturulması uygun olan yerler.

Orman sınırları dışına çıkarılamayacak yerler ise şunlar:

Orman Kanunu’nun 23., 24. ve 25’inci maddelerine göre belirlenmiş özel statülü orman alanları,

Turizm alanları içinde kalan orman alanları,

Genel Müdürlüğün bina ve tesislerinin bulunduğu alanlar,

Tohum bahçesi ve gen koruma ormanları,

Özel ağaçlandırma için tahsis edilmiş orman alanları.

Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemleri Nasıl Yapılacak?

Orman sınırları dışına çıkarma işlemleri için her köy ve mahalle için ayrı ayrı Orman Bölge Müdürlüğü’nden talepte bulunulması gerekiyor. Talebin ardından Bölge Müdürlüğü orman sınırları dışına çıkarılmak istenen alan için inceleme heyeti oluşturacak ve heyet alanla ilgili rapor hazırlayarak Orman Genel Müdürlüğü’ne gönderecek. Genel Müdürlük, talebi uygun görürse Tarım ve Orman Bakanlığı’na, bakanlıkta alanın koordinatlarını, orman kadastro haritalarını ve uydu görüntülerini Cumhurbaşkanlığına iletecek.

Orman Sınırları Dışına Çıkarılacak Yerlerin Tescili

Orman sınırları dışına çıkarılacak yerlere bir aylık itiraz süresi bulunuyor. Orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin tescil edilmesi için Orman İşletme Müdürlüğü’ne tescil dosyası gönderilecek. Bir aylık itiraz süresinin ardından orman sınırı dışına çıkarılan yerle ilgili herhangi bir dava açılıp açılmadığı sorgulanacak. Dava açılmamış olması halinde tescil dosyası Kadastro Müdürlüğü’ne gönderilecek. Kadastro Müdürlüğü, ‘’6831 sayılı Orman Kanunu’nun ek 16’ncı madde uygulaması ile orman sınırları dışına çıkarılan yerdir’’ ibaresiyle alanı tescil edecek.

Orman Haber

“Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik Yayımlandı” için bir yorum