1. Su Şurası Lansmanı Külliye’de Yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 1. Su Şurası Lansmanı yapıldı.

1.Su Şurası Lansmanında konuşan Bakan Pakdemirli, sulama yatırımlarına hız verdiklerini, suyun geleceğini de planladıklarını belirterek Cumhuriyet tarihinde bir ilkin gerçekleştiğini söyledi.

Pakdemirli, suyun bu yüzyılın en kıymetli ve en stratejik kaynaklarından birisi olduğuna vurgu yaparak, son yüzyılda suyun hor kullandığına ve su kaynaklarının azaldığına dikkati çekti.

‘’Hiç iç açıcı değil’’

Bakan Pakdemirli, ‘’Bugün insanoğlu; altın gibi metaller, petrol gibi karbon yakıtlar için mücadele ederken, yakın zamanda su ve gıdayla ilgili mücadelelere şahit olacağız. Çünkü Dünyadaki sulak alanların maalesef yüzde 50’si çoktan yok oldu. Dünya nüfusunun, onda birinden fazlası içme suyuna,  dörtte birinden fazlası temiz suya erişemiyor. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılında dünyadaki mevcut temiz su,  ancak ihtiyacın yüzde 60’ını karşılayabilecek. 2050 yılında ise, dünya nüfusunun yarısının susuzluk riski yaşayacağı öngörülüyor. Tablo maalesef hiç iç açıcı değil’’ dedi.

‘’Su stresi altında olan ülkeler grubundayız’’

Kişi başına yıllık bin 340 metreküp su varlığı ile su stresi altında olan ülkeler grubunda olduğumuza dikkati çeken Bakan Pakdemirli, mevcut suyun yüzde 77’sinin tarım sektöründe kullanıldığını belirtti ve şöyle devam etti: ‘’Nüfusumuzun, 2050 yılında yüzde 26 artışla 105 milyona ulaşması bekleniyor. 2050 yılındaki bu nüfusu doyurmak için, gıda üretimini bugüne göre yüzde 60 artırmak, bu gıda artışı için de yüzde 15 daha fazla su kullanmak zorundayız. Kısacası, artık suyumuzu yanı başımızda değil, başköşemizde tutmamız gereken bir döneme girdik.’’

‘’Suyumuzu korumak için çalışıyoruz’’

1.Su Şurası’nın içeriği ve işleyiş takvimine ilişkin detayları da paylaşan Pakdemirli, ‘’Su güvenliğinden tarımsal sulamaya, su kaynaklarının geliştirilmesinden iklim değişikliğine, su hukukundan havza bazında su yönetimine kadar tüm konulara, 7 ay boyunca tüm paydaşlarla birlikte detaylı olarak çalışacağız. Bildiğiniz üzere, Zat-ı aliniz himayelerinde 15 yıl aradan sonra Üçüncü Tarım-Orman Şurası’nı 2019 yılında gerçekleştirdik ve vakit kaybetmeden Eylem planımızı hazırlayıp, uygulamaya geçtik. Şimdi de aynı şekilde, 1. Su Şurası’nı başarıyla tamamlayıp, Eylem planımızı hazırlayarak, suyumuzu korumak, verimli kullanmak ve gelecek nesillerimizi bir damla suya muhtaç etmemek adına, belirlediğimiz faaliyetleri tek tek hayata geçireceğiz’’ ifadelerini kullandı.

 

“1. Su Şurası Lansmanı Külliye’de Yapıldı” için bir yorum